Mitől különleges a Parusso vadetető?

Ahogyan azt a vadászgyakorlat már bizonyította, a legjobb etetőberendezések a tárolóval ellátott etetők, amelyek alkalmasak az eledel napi adagolására. A szabadalmaztatott Parusso adagoló egyedi megoldást nyújt a vadon élő állatok etetésére. Nem igényel külön karbantartást vagy javítást, költségmentesen üzemel és nap mint nap biztosítja a különféle szemes takarmány arányos kiszórását. 100% környezetbarát, egyetlen más etető sem rendelkezik ennyi előnnyel.

cinege

Mindenféle vadfaj etetésére alkalmas, tökéletes napi szintű, irányított vadetetést biztosít egész évben

A Parusso vadetetőt a cinegék működtetik

A Parus szó a cinege latin megfelelője. A Parusso vadetető a cinegefélék közreműködésével üzemel, és a szemes takarmány kiszórására szolgál a vadon élő állatok számára. Közismert, hogy a téli időszakban, mikor a bogarak, rovarok és férgek elbújnak a hideg elől, a cinegék másfajta táplálék után néznek, általában különféle magvakat keresnek. Egyedi, itthon telelő madárfajról van szó, amely rendkívül gyors emésztésének köszönhetően soha sem lakik jól. Az adagoló megbízhatóságát a cinegék garantálják, akik kénytelenek reggeltől estig szüntelenül táplálék után kutatni, hogy megszerezzék a napi szükséges eleséget. Előszeretettel látogatják az emberi kéz alkotta madáretetőket, amelyeket eleséget remélve minden nap felkeresnek. A téli időszakban egy adott területen belül élnek, és körülbelül 5, 10 vagy 20 egyedből álló szárnyaljakba tömörülnek. Az élelmet a már megszokott helyeken keresik. A cinegék saját maguk felmérik, hogy hány egyednek jut napi szinten elég mennyiségű eleség, és ez szerint kialakul a naponta ott táplálkozó madarak száma. Egyetlen napon sem hagyhatják ki a táplálkozást, hiszen elpusztulnának. Leginkább a puhább, olajos magvakat kedvelik, valamint a kis gyommagvakat. Különleges csőrüknek köszönhetően képesek meghántani és szétzúzni a magvakat, de nem utasítják el a húseredetű táplálékot sem. A napraforgó magot különösen kedvelik, míg azt megtalálják a szemes takarmány között, a többi magvakkal nem foglalkoznak, így azokat az adagolóról folyamatosan leszórják a földre a vad számára. Még a megfelelő nagyságú takarmány granulátum kiszórását is elvégzik. Ajánlatos takarmány a kukorica, szója, zab, árpa, borsó - minden olyan, ami megfelel az adott vadfaj etetésére.

vaddisznok

A Parusso vadetető üzemeltetése

A szakszerűen felszerelt adagoló vagy már a készen beszerzett vadetető előnyös helye a sűrű bozótos, az erdős területek és erdőszélek, ahol úgy a vad, mint a madarak biztonságban érzik magukat, és széltől védett helyen vannak. Ajánlott az etetőt olyan magasságba elhelyezni, ahová a vad már nem ér fel, de legyen a közelben (kb. 2 m-re) elég bokor és ág az adagolóval egy magasságban, legalább egy oldalról. A cinegék innen figyelhetik az etetőt és rárepülhetnek. Továbbá szükséges, hogy biztonságban érezzék magukat a rájuk vadászó ragadozó madaraktól is.


Figyelem! A szakszerűtlen üzemeltetés akár a kismadarak pusztulását is előidézheti. Nálunk nem csak az adagolót vagy vadetetőt kapja a tisztelt felhasználó, hanem a több éves tapasztalat alapján összeállított teljes körű működtetési leírást is, ami tartalmazza az elengedhetetlenül fontos takarmánykeverési arányokat, üzembe helyezési tanácsokat, szerelési útmutatót, stb. Fontos! Csak az adagoló használati utasításában feltüntetett arányban használja a naprafogómag és a szemes takarmány keverékét! Így jobban lehet biztosítani a megfelelő mennyiségű szemes takarmány napi kiszórását a vad számára. Ajánlott a vadászterületen több ilyen vadetetőt is használni, ha esetleg egy kifogy, a többinél a cinkék és a vad is talál elegendő eleséget.

eteto1

A cinegék a keverékből csak a napraforgómagot fogyasztják, a többi szemes takarmányt, ami csak akadályozza őket, folyamatosan leszórják a földre a többi vad számára. Az adagoló átlátszó részén, melyen a magkeverék átfolyik, a cinegék látják a többi napraforgómagot, ez pedig motiválja őket még a minimális megnyitásnál is. A cinegék rárepülnek az adagoló tányérkájára, kiveszik a napraforgómagot, majd tovább röppennek a környező bokrokra, ágakra, ahol meghántják és elfogyasztják. Mivel az adagoló a cinegék segítségével működik, lehetnek eltérések a kiszórásban. Ezért minden esetben be kell állítani a kiszórás mennyiségét, ami nagyon egyszerű. 

eteto

Az adagoló gyártása során minőségi alapanyagokat használunk, így a várható élettartama kb. 10 év. Nem tartalmaz semmilyen kopó alkatrészt. A vadetetők kihelyezése történhet különféle konstrukciókra (háromlábú állvány, egykarú állvány), de a legegyszerűbb egy megfelelő fára való felfüggesztés csiga és csörlő segítségével. Maga a vadetető gyakorlatilag lopásbiztos, mert nem tartalmaz semmilyen továbbértékesíthető alkatrészt.

eteto

A Parusso adagolóba való takarmány keverék elkészítése:

A következő képek mindig délután készültek. A cinegék már reggeltől működtetik az etetőt, egész nap etetik a vadat. A kiszórt kukoricából nap közben fogyaszt az apróvad és az őz is.

Apróvad etetése esetében csak annyi takarmányt szórassunk ki, amennyit azok nap közben fel is esznek. Így az estére odatévedő vaddisznó már nem talál ott eleséget. Ez érvényes a vízi madarak etetésére is.

A szarvasfélék etetésénél ajánlott nagy széna vagy here bálát az etető alá helyezni, így a szemes takarmány abba potyog, amit a vad a szénával vagy a herével együtt elfogyaszt, elkerülve így az esetleges emésztési problémákat.

A vaddisznók etetésénél elterelő etetőként is használhatjuk, így csökkenthetjük a vaddisznók által okozott vadkárokat.

eteto

A Parusso adagoló rendkívül jól szabályozható. A napi kiszóródó szemes takarmány mennyisége 0 és 10-12 kg között állítható. A megfelelő beállítást elérve a napi kiszórt mennyiség kis eltéréssel egyforma lesz. Nagyobb eltérés csak akkor jelentkezhet, ha változik az időjárás, és a hőmérséklet jelentősen csökken -10 vagy -15 C° alá. A szemes takarmány kiszórása ilyenkor szemmel láthatóan több. Ez esetben a hideg miatt a cinegék több energiát igényelnek, amit a napraforgómagból szereznek meg, ehhez pedig több takarmányt kell leszórniuk, amely a vad számára is több élelmet és energiát jelent. Az időjárás enyhülése esetén a cinegék is kevesebbet fogyasztanak, így emberi beavatkozás nélkül csökken a kiszórás mennyisége is. A cinegék a természettel tökéletes összhangban dolgoznak! Megszűnik a pazarlás és a túletetés, az etető megőrzi a természetes szelekció esélyét és a hierarchiát a vadállományban.

 

A Parusso vadetetőt a vad nagyon hamar megtalálja, ugyanis nincs az a vad, amely nem figyel fel a cinkék zsivajára. További vonzerő a napi szinten tálalt friss szemes takarmány.

Amennyiben 200 literes tartályt használunk, amelybe három zsák (150 kg) eleség fér bele, az adagoló napi 3-4 kg-os kiszórásnál egy hónapig is ellátja a vadat minőségi élelemmel. Az etetőt már felfedező vad általában a közelben marad, hiszen a cinegék tökéletes riasztóberendezésként biztonságérzetet is nyújtanak számára. Ez alatt az idő alatt teljes nyugalmat lehet biztosítani a vad számára, emberrel nem találkozik. Így a vadásznak a szűkös időszakban csak 2-3 alkalommal kell utántölteni a vadetetőt, ami rengeteg időt és pénzt takarít meg. Ha nyári időszakban üzemelteti, akkor pedig kéthavonta érdemes feltölteni.

szalmabala

Az etető működés közben:

A végeredmény

A szabadalmaztatott Parusso adagoló a legtermészetesebb módon biztosítja az élelmet a vad számára. A megfelelő helyre tett etetőt a cinegék 3-4 nap alatt felfedezik (legkésőbb egy hét elteltével), majd elkezdik üzemeltetni: kiválogatják a napraforgómagot, és leszórják a szemes takarmányt. A lehullott magokat a vad minden nap a beállított mennyiségben kapja, így biztosítva Önnek az irányított és gondtalan vadetetést minimális költségekkel.

 

Az itt leírt és megosztott tapasztalatainkat négy év megfigyelései alapján értük el. A cinegék minden évben tartogattak valami pozitív meglepetést. A Parusso vadetető tartogat még további hasznos és érdekes dolgokat a vadász számára, de hagyja magát meglepni.

 

A Parusso adagolót először a 2016. évi szentantali vadászünnepségen (Szlovákiában) láthatta a közönség, ahol rendkívüli érdeklődés és siker fogadta a vadásztársadalom körében. Azóta több száz darab került üzembe, és mindenhol hibátlanul teljesítenek.

parusso logo

Próbálja ki a vadetetés új formáját!

Rendelje meg Ön is a Parusso adagolót vagy a teljes vadetetőt, és olyat fog tapasztalni, amit még eddig soha!

Szezonnyitó kedvezmény -20%

Parusso adagoló

A szabadalmaztatott Parusso adagoló, mely egyszerűen felerősíthető bármely tetszés szerinti takarmánytartályra. A csomag tartalmazza a szabályozható adagolót és a felhasználói útmutatót a takarmánykeverékek ismertetőjével.

Ár: 50,-EUR (vagy a napi árfolyam szerinti Ft)

 + postaköltség Megrendelem
adagolo

Parusso vadetető 50L

A Parusso vadetető az egyedi adagoló mellett magában foglal egy, speciálisan az adagolóhoz  kialakított 50 l űrtartalmú takarmánytartályt is. A csomag tartalmazza a szabályozható adagolót, a tartályt a hozzá tartozó alkatrészekkel és a felhasználói útmutatót a takarmánykeverékek ismertetőjével. Előzetes egyeztetés alapján bármilyen űrtartalmú tartályra felszereljük az adagolót és láncfelfüggesztéssel is ellátjuk.

Ár: 80,-EUR (vagy a napi árfolyam szerinti Ft)

+ postaköltség Megrendelem
eteto 50l

Parusso vadetető 200L

A Parusso vadetető az egyedi adagoló mellett magában foglal egy, speciálisan az adagolóhoz  kialakított 200 l űrtartalmú takarmánytartályt is. A csomag tartalmazza a szabályozható adagolót, a tartályt a hozzá tartozó alkatrészekkel és a felhasználói útmutatót a takarmánykeverékek ismertetőjével. Előzetes egyeztetés alapján bármilyen űrtartalmú tartályra felszereljük az adagolót és láncfelfüggesztéssel is ellátjuk.

Ár: 80,-EUR (vagy a napi árfolyam szerinti Ft)

+ postaköltség Megrendelem
eteto